Ett av Helge Johanssons fotoalbum med många bilder med koppling till nykterhetsrörelsen finns nu att beskåda här.
Ur ett Knådaperspektiv finns inte lika många intressanta bilder där men nog finns det några guldkorn som exemplen nedan.
Bild tagen bakom Godtemplarhuset i Knåda centrum. I bakgrunden kan man se Mejeriet där Knåda Sport numera håller till.
Skrivet i album: Logemöte i Knåda 1932. 1:a r: Rune Godin, Henry Blom, Helge Johansson, Greta Godin, Erik Mångsgård, Nora Blom, Gustav Eliasson;
2:a r: Erik Olsson, PF Godin, Anna Godin, Göta Larsson, Britta Nordlund, Signe Godin;
3:e r: Erik Persson, Ragnar Eliasson, Ella Mångsgård, Emil Berglund, Alma och Nils Eriksson, Georg Eliasson
Ännu en bild tagen i Knåda centrum där man ser den gamla mejeriskylten på Knåda Sport-huset.
onsdag 28 september 2011
torsdag 22 september 2011
Rune och Länstyrelsen
Vi har en engagerad soldattorpsberättare i Knåda. Han heter Rune Callberg och kan det mesta som finns att kunna om torpen och deras historia. Mycket av kunskapen har han hämtat i Kurt Ståhls fina arbete ”Torp i Knåda by” men har kompletterat detta med exkursioner i markerna och egen forskning.
Efter några studiecirklar i ämnet med många intresserade har det kommit funderingar på att vidga kretsen av soldattorpsengagerade och även Länstyrelsen i Gävleborg har visat sig intresserad av vad Rune har att berätta. Under onsdagen den 21 september besökte Barbro Hårding, som arbetar med kultur-, miljö- och jordbruksfrågor på Länstyrelsen, Knåda och fick tillsammans med tolv andra en fältvandring runt de gamla torpgrunderna med Rune som guide.
Knåda är unikt i trakten att ha haft så pass många soldattorp och uppemot 40 grunder går att påvisa, förmodligen ännu fler. Torpen har sitt ursprung i indelningsverket, enkelt uttryckt vårt första värnpliktsystem, som från 1600-talet fram till 1901 gjorde att bönder skulle hålla knektar med bostäder och uppehälle.
De glada deltagarna i fältvandringen kring de gamla soldattorpen. I mitten Rune Callberg och i bakgrunden till vänster skymtar hans hem Ståhls.
En förhoppning är att projektet ska locka fler intresserade av soldattorpen och att väcka kommunens intresse och förhoppningsvis stöd för att också locka turister att vilja veta mer om de gamla soldattorpsmiljöerna och höra berättelserna om dem.
Knåda.nu kommer att återkomma till Rune Callberg, soldattorpen och projekten omkring dem.
Text och foto: Kristoffer Jäderberg
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)